Dwingeloo Radio Telescoop


bron: Wikipedia

De Dwingeloo Radio Telescoop is een radiotelescoop en Rijksmonument met een enkele schotel met een diameter van 25 meter. (DRT; in de buurt van Dwingeloo, aan de rand van de Dwingelose Heide in het Nationaal Park Dwingelderveld gelegen in het noord-oosten van Nederland). De telescoop is gebouwd in 1954 en is niet meer in gebruik sinds de zomer van 1998. ASTRON, de beheerder van de telescoop, wil hem laten erkennen als industrieel erfgoed monument.

Op de locatie van de Dwingeloo Radio Telescoop, aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld werkt ook het grootste deel van de ASTRON-staf. Zij zijn onder andere bezig met de ontwikkeling van (hardware en software voor) de LOFAR-telescoop. Twee kleine sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg zijn ontdekt met de DRT en zijn daar ook naar genoemd: Dwingeloo I en Dwingeloo II.

Sinds eind jaren negentig wordt deze radiotelescoop niet meer wetenschappelijk gebruikt. Op 29 januari 2007 is de stichting CAMRAS opgericht, die zich met behulp van vrijwilligers inspant om het instrument te restaureren en wederom gereed te maken voor gebruik. Na de restauratie komt de telescoop—de oudste draaibare van dit formaat ter wereld—ter beschikking van radioamateurs, amateurastronomen en onderwijsinstellingen.




Telescoop in volle glorie Antenne van de Dwingeloo Radiotelescoop
De schotel gericht naar ????? Een deel van de imense constructie